Schiereiland Marken

Marken is een voormalig eiland in het Markermeer dat sinds 1957 met het land is verbonden door middel van een dijk. Het is hierdoor een schiereiland geworden en behoort tot de gemeente Waterland in de provincie Noord-Holland. Het Marken was een zelfstandige gemeente tot het grondgebied in 1991 bij de gemeente Waterland gevoegd werd.

Bezienswaardigheden Marken

Vanaf Volendam kunt u met de boot naar Marken varen. Er zijn diverse activiteiten, bezienswaardigheden en dingen om te doen waarmee u Marken ontdekt. Ontdek bijvoorbeeld in Het Marker Museum de bijzondere geschiedenis die het voormalige eiland met zich meebrengt. Midden in het centrum van het oude vissersdorpje is Het Marker Museum ondergebracht in zes historische woningen. Hierin is te zien hoe er geleefd werd in 1932 en kunt u zien hoe de klederdracht, schilderijen en alledaagse gebruiksvoorwerpen bijdragen aan de rijke historie van het Marken.

De Grote Kerk is ook een bezienswaardigheid waar u geweest moet zijn. Deze kerk is een rijksmonument die gebouwd is in 1904 naar een ontwerp uit 1896. De klok die hier hangt is in 1647 gegoten en heeft een diameter van 808 mm. Het uurwerk van deze klok is mechanisch en gemaakt door J. L. de Looze. Deze prachtige kerk mag u niet missen tijdens uw bezoek aan het Marken.

Op het oostelijke punt van het eiland staat de vuurtoren. Dit wordt ook wel het Paard van Marken genoemd en is gebouwd in 1700 als een vierkante vuurtoren. In 1839 werd de vierkante toren vervangen door een ronde ijzeren die op de oude fundering werd geplaatst. De vuurtoren heeft een lichthoogte van 16 meter en een bereik van 16,7 km. Sinds 1970 is het Paard van Marken een rijksmonument.

Heeft u na het bezoek aan het Marken trek gekregen? Dan kunt u bij restaurant Le Pompadour uw honger stillen. Wij serveren heerlijke gerechten, waar u van kunt genieten na uw bezoek na het bezoeken van Marken. Reserveer hier een tafel bij restaurant Le Pompadour.