Traditioneel Hollands eten

De Nederlandse keuken is vooral geïnspireerd door het landbouw- en veeteeltverleden van Nederland. De keuze in gerechten is enorm met alle verschillende stamppotten, vissoorten en andere lekkernijen. In dit artikel behandelen we een aantal van onze favoriete Hollandse gerechten.

Snert

Snert, Hollandser gaan we het echt niet krijgen.. Toch? Fout, de oude Griekse beschaving van 500 voor Christus waren al bekend met de erwtensoep. Schrale troost: zoals wij hem maken doet niemand het. Traditioneel wordt de snert gegeten met roggebrood met katerspek, kaas of boter.

Hutspot

Heerlijk voor in de winter. Hutspot is voor veel Nederlanders het favoriete gerecht uit de Hollandse keuken. Met jus eroverheen en een grote worst bovenop komt het aan smaak niet tekort. Hutspot vult enorm en dat is ook precies waar het voor bedoelt was/is. In de oogstmaanden vroeger op het land maakte de Hollanders lange en zware dagen op het land. Er werd hard gewerkt en dus veel energie verbrand. Dankzij de hutspot kon er op goedkope wijze veel energie gewonnen worden. En het is gewoon heel lekker!

Hachee

De naam Hachee klinkt een stuk minder Hollands dan hutspot, maar het gerecht is zo Hollands als maar kan. De “hachee” is afkomstig van het Franse woord voor hakken: hacher en komt als naam al voor in beschrijvingen van middeleeuwse buffetten. Wie ken het niet? Als echte Hollander ken je waarschijnlijk wel deze vertrouwde bruine smurrie.

Draadjesvlees

U weet wel, dat zachte vlees waarvan u vroeger uren van tevoren wist dat het op het menu stond. Na urenlang pruttellen wordt het vlees heerlijk zacht en ruikt de hele straat naar vleeswaren.

Haring

In de meeste landen staan de mensen raar te kijken wanneer je een complete vis rauw naar binnen schuift. Een Hollandse nieuwe bij de staart pakken is dan ook typisch Nederlands. U kunt hem gewoon kaal eten of met zuur. U kunt er natuurlijk ook complete gerechten mee bereiden.