Vaar de geschiedenis in naar Marken

Vanaf Volendam vaart u terug in de tijd richting Marken. Dit pittoreske dorp laat het echte Holland van vroeger zien. Zo is er een ambachtelijke klompenmakerij en kunt u zien hoe deze worden gemaakt. Daarnaast staat het schiereiland vol met karakteristieke huisjes die u nergens anders vindt. Nog meer redenen nodig waarom u echt een keer naar Marken toe moet? Lees dan verder!

Gescheiden van het vaste land

Ooit zat Marken vast aan het vasteland. Door een storm in de dertiende eeuw werd het gescheiden van het vasteland en werd het een eiland. De inwoners van Marken leefden lang in isolement en van de visserij. Pas in 1957 werd Marken door een dijk met het vasteland verbonden. Sindsdien is het een schiereiland. Marken heeft altijd haar authentieke karakter en tradities behouden.

Wat te doen in Marken?

De typerende woningen van Marken mag u zeker niet overslaan. Tot in de zeventiende eeuw bouwden de bewoners van Marken hun huizen op terpen. Dit diende ter bescherming tegen overstromingen. Daarna werden huizen op palen gebouwd. Deze typische huizen zijn altijd gebleven.

Een ander leuke bezienswaardigheid in Marken is de klompenmakerij. Hier ziet u hoe klompen uit een blok hout worden gemaakt. In het Marker museum leert u meer over het schiereiland en vindt u er een tentoonstelling over de klederdracht, kunstwerken en gebruiksvoorwerpen. Het Paard van Marken is de vuurtoren van Marken en stamt uit 1839. Deze doet het nog steeds en is de moeite waard om op de foto te zetten!

Marken heeft inclusief de dijk een omtrek van ongeveer 9 kilometer. U kunt het eiland dus gemakkelijk te voet bezoeken en belopen.

Vanuit Volendam naar Marken

Vanuit Volendam kunt u de boot pakken richting Marken. Geniet van de omgeving terwijl u naar Marken toe vaart. Een bezoek aan Marken is gemakkelijk te combineren met een bezoek aan Volendam. Overnacht u bij hotel Old Dutch en maakt u gebruik van het Haven arrangement? Dan zit daar de overtocht naar Marken al bij.