Vis eten in Volendam

Het eten van vis is onlosmakelijk verbonden met Volendam. Een bezoek aan Volendam is niet compleet als u geen visje heeft gegeten.

In het water rondom Volendam leven een hoop verschillende vissoorten. Maar niet op elke vissoort wordt er gevist, die vissen die wel gevangen worden zijn specifieke soorten. Dit komt omdat sommige vissoorten in het IJsselmeer aan het afnemen zijn.

De vissoorten in het IJsselmeer

In het IJsselmeer zijn er niet heel vissoorten waarop gevist kan worden en ook niet elke vis mag verkocht worden. Er zijn ongeveer 8/9 soorten vis in het IJsselmeer, terwijl dit vroeger niet zo was. De afsluitdijk heeft ervoor gezorgd dat er een heel ander evenwicht is ontstaan in het water, waardoor we nu zuinig aan moeten doen met de vissen die we nog hebben.

Voordat de afsluitdijk geplaatst werd, was er een overvloed aan vis. Zowel haring, ansjovis en garnalen waande zich toen in het water. Dit was goed voor de handel van zowel het binnen- als het buitenland, dit stopte helaas in 1932. De afsluitdijk werd geplaatst en het IJsselmeer ontstond. De garnalen, ansjovis en haring verdwenen en het plan om Forel los te laten was ook geen succes.

Er zijn tegenwoordig maar bepaalde periodes dat er gevist mag worden, dit is zodat bepaalde vissoorten niet uitsterven in het IJsselmeer. Op spiering mag er niet meer gevist worden, de spiering is namelijk een belangrijke vis in het IJsselmeer. Het is voer voor de grotere vissen en ook voor de vogels.

De vissen bij Le Pompadour

De meeste vissen die wij serveren komen uit de Waddenzee & Noordzee. Alleen de Paling komt nog uit het IJsselmeer. Gelukkig is deze vissoort er nog wel in overvloed. Er is bij ons een ruime keuze uit verschillende vissoorten van zowel rode zalm tot kabeljauwhaas. Bekijk hier onze dinerkaart.

Heeft u zin in een heerlijk visgerecht of wilt u graag iets anders tijdens het diner? Dat kan bij Le Pompadour. Voor een reservering kunt u bellen naar: 0299 39 98 99 of maak gebruik van onsĀ contactformulier.