Wat is de palingsound?

De palingsound hoort bij Volendam en horen we vaak voorbij komen. Maar wat is het nou precies? Is het typische Nederlandse muziek of behoort alleen een bepaalde selectie tot dit genre? Wij geven antwoorden!

Definitie van palingsound

De palingsound is een woord dat wordt gebruikt om een klassieke, typische Nederlandse stijl in de popmuziek aan te duiden die alleen in Volendam wordt gemaakt.

Dit is de definitie waarmee de palingsound wordt uitgelegd. Het gaat dus alleen om muziek die uit Volendam komt. De oorsprong van de palingsound komt bij The Cats vandaan. Zij waren de eerste band uit Volendam die een typische muziekstijl begonnen te spelen. De melodieuze, lyrische en weemoedige muziek werd de basis van de palingsound.

De stijl van The Cats werd ook door veel andere artiesten gebruikt zoals Left Side, BZN, Maddog en Next One. Maar ook meer recentere muzikanten als Jan Smit en Nick & Simon laten deze stijl terugkomen in hun muziek.

Palingsoundmuseum

Uiteraard is er een Palingsoundmuseum in Volendam. Hier leert u meer over de muziek waar al meer dan 40 jaar internationale successen mee worden geboekt. Ga op ontdekkingstocht naar de oorsprong van de palingsound en leer meer over de muzikale families en artiesten die hierbij horen. De toegang tot het Palingsoundmuseum bedraagt slechts €1,75.

Heeft u na het bezoek aan het Palingsoundmuseum trek gekregen? Kom dan langs in restaurant Le Pompadour voor een heerlijke lunch of diner.