Wat is typisch Nederlands?

Wat komt er niet uit Nederland?

Om te beginnen hebben we gezocht naar de dingen die niet uit Nederland komen maar wel als ‘typisch Nederlands’ benoemd worden:

  • De kroket, dit is een oorspronkelijk product uit Frankrijk. De Amsterdamse bakker Kwekkeboom kwam ze daar in 1909 tegen en heeft ze geïntroduceerd in Nederland.
  • De tulp, dit weet bijna iedereen al maar helaas is de tulp niet echt Nederlands. Ze komen eigenlijk uit Turkije maar toen de bloem in Nederland kwam en het heel goed bleek te groeien in onze grond hebben we het gehouden.
  • Het draaiorgel, helaas is ook dit niet echt Nederlands. De draaiorgel bestaat al 130 jaar in Nederland! Dat is hartstikke lang, maar in Frankrijk waren ze er al rond 1875.
  • De molens, de molens zijn ook niet echt Nederlands. In China en Perzië werden ze namelijk al gebruikt om graan te malen tot meel. Ze kwamen in Nederland om vooral, hoe kan het ook anders, water weg te pompen! Dit gebeurde rond de 16e eeuw.
  • Drop, het lekkere zoute dropje of salmiak komt ook niet uit Nederland. Heel ver in het verleden werd dit gebruikt tegen hoesten en buikpijn in Egypte, farao Toetanchamon had ze zelfs mee zijn graf in.
  • Aardappels, tot slot hebben we nog aardappels. Deze lekkere groente eten wij Nederlanders met alles. We maken er stamppot van, puree en zelfs patat. Maar het staat niet voor niks in dit rijtje want de aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. De Spanjaarden die daar in de 16e eeuw waren hebben ze meegenomen naar Europa en toch duurden het 3 eeuwen voordat de mensen het gingen eten!

Wat komt er wel uit Nederland?

Wat zou er dan wel echt uit Nederland komen, maar is niet per se typisch Nederlands? Hier hebben wij ook verassende punten gevonden:

  • Het cassettebandje, videobanden en cd’s, het is een hele mond vol maar deze uitvindingen komen uit Nederland. Philips heeft in 1967 namelijk het eerste cassettebandje geproduceerd, gevolgd door de videoband in 1972, de cd in 1982 en tot slot de cd-rom in 1985.
  • De microscoop, telescoop en thermometer. Deze apparaten worden wereldwijd gebruikt en zijn uitgevonden in Nederland. De microscoop (1595) en telescoop (1608) zijn door echte Nederlanders uitgevonden. De thermometer is daarentegen speciaal, het is uitgevonden door Gabriel Fahrenheit een pool, maar hij heeft grotendeels in Nederland gewoond en in Nederland de thermostaat uitgevonden.
  • De onderzeeboot, tot slot hebben wij Nederlanders ook de onderzeeboot uitgevonden. Dit gaat terug naar 1620 en 1624 waarin het onderwatervoertuig werd getest door Cornelius Drebbel.

 

Wat er nou wel echt Nederlands is of niet maakt natuurlijk niet uit. Wij hier in Volendam hebben de ‘typische’ Nederlandse factoren allemaal. De molens, kaas en klompen zijn hier overal terug te vinden net zoals de klederdracht!

Om hier goed van te kunnen genieten hebben wij een speciaal arrangementen gemaakt, zodat u het echte oudhollandse gevoel krijgt met een rondleiding in Volendam + de typische Hollandse attributen. Aan het einde krijgt u een 3-gangen keuzemenu in ons restaurant Le Pompadour. Bent u geïnteresseerd in het arrangement of wilt u graag ergens lekker eten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar: 0299 39 98 88.