Uitjes dicht bij Volendam

De Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een woon- en werkgebied waar u gegarandeerd het ouderwetse gevoel uit de 18e en 19e eeuw herbeleeft. In de Zaanse Schans zijn talloze bezienswaardigheden en uitjes te vinden. Zoals musea, fietstochten, horeca en niet te vergeten de molens.

Musea in de Zaanse Schans

Het Zaans Museum en de Verkade Experience vormen samen een interessant museum in de Zaanse Schans. Hier worden gebruiksvoorwerpen, schilderijen, kleding en fabrieksmaterialen tentoongesteld. In het Verkade Museum kunnen kinderpartijtjes worden gehouden of kunt u deelnemen aan een rondleiding. De vroege jaren van de 20e eeuw worden herbeleefd: ouderwetse machines draaien zoals destijds met behulp van de Verkademeisjes, hier toveren zij chocolade en biscuit tot leven.

Het Molen Museum past bij het typische aanzien van de Zaanse Schans. Dit museum toont precies hoe molens populair werden en hoe zij tot het einde van hun functionaliteit kwamen. De modellen laten zien hoe de wind de molens op gang brengt en hoe zij een mechaniek in werking zetten. Een erg leerzame beleving dus.

Molens in de Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een bekende toeristische bestemming. Mede door haar hoeveelheid aan molens, voornamelijk gesitueerd aan het water van de Zaan. Een aantal bekende molens zijn:

  • Specerijenmolen de Huisman
  • Verfmolen De Kat
  • Oliemolen De Zoeker

De Huisman werd gebouwd in 1786 en verloor welvaart door de stadsuitbreiding van Zaandam. Op een bepaald moment ging De Huisman verder samen met de specerijenmolen Indië’s uit 1908. Zij hebben hun panden samengevoegd en bestaan nu uit één modern bedrijf met een eeuwenoude uitstraling. In de winkel hangt een heerlijke geur van gemalen specerijen en ouderwetse producten.

Weekendje weg met leuke uitjes

Wilt u een bezoek aan de Zaanse Schans combineren met een heerlijke overnachting in Volendam? Kom logeren in Hotel Old Dutch. Wilt u meer weten of alle mogelijkheden? Maak gebruik van ons contactformulier of bel naar 0299 – 39 98 99.