Veel dorpen en steden hebben hun eigen wapen met daarop een afbeelding. Wapens werden vroeger gebruikt als herkenningsteken van families, organisaties, dorpen en steden. Officieel hebben dorps- en stadswapens geen status meer, toch worden ze uit traditie nog gebruikt. Op het wapen van Volendam staat een zwart veulen met een visje aan zijn voorbeen afgebeeld. Vaak heeft een wapen een bepaalde betekenis of een verhaal van vele jaren terug. Zo ook het wapen van Volendam.
Butter en eek staat voor boter en azijn. Het is een typisch Volendamse saus, die vaak bij vis wordt geserveerd. Hoe maakt u thuis butter en eek?
Volendam is een traditioneel dorp met eigen gebruiken. De meeste Volendamse begrippen zijn wel bekend. Maar kent u deze typische Volendamse weetjes ook al?
Tijdens uw bezoek aan Volendam mag een wandeling over de dijk absoluut niet ontbreken! Het uitzicht over het IJsselmeer, dat continu wisselt vanwege de zon, wind en wolkenvelden maakt het een mooie en rustgevende ervaring. Maar naast de bekende dijk is er nog veel meer natuur te zien en te beleven in en rondom Volendam.
De historie van Volendam begint in de 14e eeuw, wanneer rond 1357 de oude havenmond van Edam naar de Zuiderzee wordt volgestort omdat Edam een nieuwe haven krijgt. Rond 1450, bijna honderd jaar later, zal deze dam gereed komen. In de tussentijd hebben zich op het buitendijks gelegen land een aantal boeren en vissers gevestigd op het nieuwe land.
De gezellige haven, waar de geur van versgebakken of –gerookte vis u verwelkomt, biedt een keur aan terrasjes en horecagelegenheden. Ons restaurant ligt direct aan de haven en kijkt uit over de gezellige haven en ‘de dijk’, wat geldt als het toeristische hart van Volendam.
Een mooie manier om Volendam te ontdekken is door middel van een uitgebreide rondleiding.
Volendam heeft meer te bieden dan vis en de palingsound. Bijv. de Visafslag en het Volendams Museum!
Gestoofde IJsselmeerpaling (Stoofaal) op Volendammer wijze bereid. Eet smakelijk!